Det finnes så utrolig mange flotte og gode bøker. Det siste året har jeg “lest” veldig mange, særlig via appen Storytel, som jeg har opplevd er helt genial. Det å lytte til en bok når man går tur, gjør husarbeid eller sitter og hekler er helt gull. Lesingen går unna og man får hørt mange bøker på kort tid.
Jeg har presentert en tilsvarende liste med bøker tidligere, men det var vel bare med bøker fra Storytel, tror jeg. Nå tenkte jeg å presentere bøker som har gjort inntrykk på meg gjennom hele livet. Hva er “historien” bak at jeg er så knyttet til akkurat “den” boken?
- Bibelen – Ingen over, ingen ved siden. Siden jeg ble kristen tidlig på 90-tallet, så har dette vært den viktigste boken i livet mitt. En lærebok i hvordan bli lykkelig, liker jeg å si, og for meg er det en bok full av historiske opplevelser fra det Gamle Testamentet, mens det Nye Testamentet er en “instruksjonsbok” der jeg finner løsning for hvordan jeg bør leve livet mitt, og det ønsker jeg å følge.
- Tim til sjøs – Den første skjønnlitterære boken jeg husker at jeg leste som barn. Jeg var vel 7 år, tenker jeg, og jeg leste boken om og om igjen. Ikke det at jeg var så interessert i sjøen og båter, men bokens vanskelighetsgrad passet meg ypperlig, og jeg mestret teksten godt, så det ble gøyere og gøyere å lese den, fordi jeg vel ble flinkere og flinkere fra gang til gang.
- Tante Ulrikkes vei – En helt fantastisk bok av Zeshan Shakar som omhandler to gutter med innvandrerbakgrunn som er fra samme sted, men som har ulik bakgrunn familiemessig. Vekslingen mellom de to historiene er glimrende løst, og særlig historien til den “svakere” stilte gutten er hjerteskjærende. Opplesningen på Storytel er helt fantastisk, så jeg vil anbefale å høre den som lydbok.
- Åsne Seierstad – Det er jo ikke en bok, men jeg må si at uansett hva den dama skriver, så bør det leses. Jeg oppdaget henne for under et år siden. Har jo alltid hørt om henne og særlig om “Bokhandleren i Kabul”, men hadde ikke lest noen av bøkene hennes før mars i år. “To Søstre” handler om de to jentene som frivillig dro til Syria for å slutte seg til IS, og “En av oss” handler om 22. juli og tar oss inn i det som antakelig var tankene til Anders Bering Breivik på en måte som uhyggelig nok fikk meg til å føle en slags… ikke sympati, men jeg ble mot eget ønske “revet med” av planleggingen hans. Jeg vegret meg en god stund før jeg leste denne boken, med tanke på den groteske og barbariske handlingen ABB utførte denne dagen, og jeg føler en slags skam over hvor “revet med” jeg ble av boken, men jeg ville likevel ikke vært foruten nå i ettertid. Åsne Seierstad har en egen evne til å få leseren med, og jeg er dypt imponert over skrivekunsten hennes.
- Prinsen og fattiggutten – Dette var yndlingsboken min fra da jeg gikk på mellomtrinnet på barneskolen og helt til jeg ble voksen. Den fascinerende historien til Mark Twain om to gutter som er så like at man kan ta feil av dem, og som bytter liv. Tenk at prinsen plutselig går rundt i Londons gater og må gjøre alt han kan for å holde seg unna farer og skaffe seg mat, mens fattiggutten lever tilsynelatende et bekymringsløst liv på slottet, selv om han innvendig bare venter på at den ekte prinsen skal komme tilbake.
- Derfor må du vite at jeg er same – Ella Marie Hætta Isaksen har skrevet denne viktige boken om hvordan det er og har vært å vokse opp som same. Hun trekker inn mange historiske hendelsen, som Kautokeino-opprøret, og jeg synes rett og slett at dette er en viktig bok å lese for alle nordmenn for å få litt mer forståelse for hvordan samene har blitt (og blir) oppfattet og hvordan de selv opplever det norske samfunnet og holdningen til nordmenn generelt.
- Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen – Jeg synes det er genialt hvordan Thorbjørn Egner i sin tid klarte å skape et helt univers av snakkende dyr som levde sammen i skogen i mer eller mindre “skjønn” harmoni. Samspill mellom ulike dyr, moral (og manglende sådan) og farer er godt presentert og framstilt. Her er det menneskene som er de ekte skurkene, mens reven klarer å omstille seg og bli snill. Hovedpersonen Klatremus, er lystig og glad, men har i grunnen negative tendenser der han både stjeler og lyver fordi han er lat og ikke orker å finne nøtter selv. En fantastisk bok for de minste på barneskolen og super å bruke til rollespill. Det har jeg selv gjort med 1.-2. trinn på Den Norske Skolen Málaga, og resultatet kan du se her på YouTube.
- Matilda – Denne fantastiske boken av Roald Dahl er virkelig en av mine favoritter, og elevene elsker å høre denne boken. Jeg har tidligere prøvd å lese den på 2. trinn et par ganger, men har funnet ut at det er ett år for tidlig, – 3. trinn er helt perfekt. Jeg har akkurat avsluttet å lese den for mine 3. klassinger, og det har resultert i at “hele” klassen har lekt “Matilda” i friminuttene både mens vi leste boken og nå i etterkant. Helst ønsker de å spille skuespill om det også, så det spørs om ikke jeg må lage et lite manus fra noen av scenene, så vi kan få spilt det inn som en film med dem. Vi får se.
- Vaffelhjarte – Denne boken på nynorsk av Maria Parr er skikkelig fin. Jeg hadde hørt om den i flere år før jeg selv tenkte at jeg fikk prøve å lese den høyt for elevene. Jeg simultan-oversatte til bokmål mens jeg leste den for 2. trinnselevene mine i fjor. Jeg må si at jeg ble veldig fascinert over de språkelige vendingene, og jeg fikk inspirasjon til skriving av mine egne tekster til barn fra denne boken.
- Ikke uten min datter – Opplevelsen til Betty Mahmoody som var gift med en iraner og hadde en datter gikk sterkt inn på meg. Da sjahen i Iran ble styrtet i 1979 og Ayatollah Khomeini overtok makten og ble landets politiske OG religiøse leder, forandret ektemannen til Betty seg, og på en “ferie-reise” til Iran ble Betty og datteren stengt inne og holdt igjen. Dette ble ingen ferie, men et permanent opphold. Bettys kamp for å få både henne selv om datteren ut av Iran er hjerteskjærende og spennende. Jeg tror jeg kan takke denne boken for at min interesse for bøker fra virkeligheten er blitt min yndlingssjanger av bøker.