Litt spansk kultur og historie

En ti minutters kjøretur sørover fra flyplassen i Málaga ligger den relativt ukjente byen Benalmádena. Byen er delt inn i to store hoveddeler, Benalmádena Pueblo, som er landsbyen oppi fjellsiden, og Arroyo de la Miel, som er de lavereliggende områdene som når ned til havet.

Kjører man gjennom puebloen og tar til venstre rett etter den lysregulerte enveiskjørte gaten, kommer man til et monument som jeg synes er aldeles praktfullt og fantastisk.

Etter noen få hundre meter åpenbarer det seg noe som mest minner om et gedigent sandslott. Men ved nærmere observasjon, ser man at det er laget i stein og er heller et slags gotisk mini-slott. Dette stedet heter Castillo de Colomares og ble bygget som en hyllest til Kristoffer Colombus som “oppdaget” Amerika 12. oktober 1492.

Den spanske arkitekten, Esteban Martín y Martín, som hadde bodd mange år i USA og tjent seg opp penger, flyttet tilbake til hjemlandet på 80-tallet. Her ble han “sjokkert” over at historien om Kristoffer Colombus ikke fikk den plassen i Spanias historie som han syntes den fortjente. Han  bestemte seg for å bygge et monument til ære for Colombus. Han fikk hjelp av to murere fra Málaga og brukte alle sparepengene sine på verket. Til slutt var han blakk. Han var ennå ikke helt ferdig med alt han ønsket å bygge da han manglet penger, men likevel var det et praktverk som ble innviet til 500 års-jubileet for Colombus´ ankomst til de Karibiske Øyene. I 1992 ble altså dette enestående slottet åpnet for almuen.

Byggverket er godt besøkt, men det er sjelden trengsel og køer for å komme inn, til tross for meget økonomisk inngangsbillett til 2-3 euro. Det er absolutt verdt å besøke stedet. Du får en flyer på engelsk, dansk eller et annet ønsket språk, som forklarer hva de ulike detaljene viser. Her er to av de tre båtene han hadde med seg, det er et monument til minne om de 39 spanjolene som ble drept av de innfødte da skipet deres forliste ved øya Hispañola og man finner kart og andre spennende detaljer for den som er interessert i denne delen av verdenshistorien.

Faktisk finner vi verdens minste kirke i byggverket. Ifølge Guinness rekordbok måler kirken bare 1,96m2. Det har blitt gjennomført en vielse der en gang, men ellers er kirken mer en kuriositet enn en aktiv kirke.

Esteban Martín y Martín lagde også et mausoleum som er tomt integrert i byggverket. Han hadde et ønske om at levningene etter Kristoffer Colombus på et tidspunkt skulle overflyttes fra katedralen i Sevilla til dette flotte mesterverket som ble bygget til Colombus´ ære. Men det kommer nok aldri til å skje…

I denne kisten i katedralen i Sevilla, bevoktet av bevæpnede vakter, ligger levningene etter Kristoffer Colombus.
6 kommentarer
   1. Tusen takk, Lene Elisabeth 🙂 Ja, det er noen kulturskatter som virkelig må oppsøkes, og dette er en slik 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg