Tradisjonell venezuelansk julemat

Vi har fått så takknemlige tilbakemeldinger fra alle familiene vi har kjøpt julemat til i Venezuela. At de både kunne lage siden tradisjonelle “hallacas” og ikke minst at de fikk et “pan de jamón” (skinkebrød) som hadde godt med skinke i seg, var virkelig prikken over i´en, for ikke å si “stjernen på toppen av juletreet”. De var umåtelig glade for på denne måten å kunne feire jul på en god måte.

Jeg lovde dere å fortelle litt mer om denne tradisjonelle julematen “hallacas”. Det er rart med det hvordan noe oppstår på ulike måter og blir tradisjoner, og “hallacas” historie er ganske spesiell. At denne retten skulle ende opp som venezuelanerne tradisjonelle julemat er kanskje litt merkelig når man ser bakgrunnen for hvordan denne retten oppsto.

Venezuela var under spansk herredømme i rundt 400 år, og spanjolene gikk for å være “de høye herrer”. Det var stort sett de spanske koloniherrene som hadde penger og som “var noe” i Venezuela i flere hundre år. De bodde i svære hus, hadde flotte klær og hadde innfødte tjenere, eller slaver, til å hjelpe seg med “alt”.

Når familiene til koloniherrene hadde spist middag, ble det rester igjen. Disse restene samlet tjenerne sammen og blandet det  inn i en deigmasse med maismel og la kokte det inntullet i bananblader. Dette spiste de innfødte i tillegg til den maten de vanligvis spiste, og ble ansett å være veldig flott mat for dem.

I “hallacas” kan man putte det man måtte ønske av ulike typer kjøtt og grønnsaker. Det er ikke én eller to spesielle ingredienser som gjør “hallacas” til “hallacas”. Det er deigen av maismel og det at retten tilberedes i bananblader som er uforanderlig, og som gjør at det er veldig lett å kjenne igjen retten.

Her kan du se en film jeg har satt sammen av tilsendte videoer der familiene “våre” tilbereder “hallacas”.

 

Ulike grønnsaker hører med i “hallacas”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er “stjernen” av julematen i Venezuela. Her ligger 42 skinkebrød (pan de jamón) klare til utsending.
1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg