“Se den køen, mamma! Der har de sikkert melk eller ris.”

Supermarket, Shopping, Empty, Shelves
Tomme butikkhyller preget Venezuela i flere år. Nå finnes det butikker på det svarte markedet som selger mat.

Jeg har knyttet til meg en familie i Venezuela som jeg tenker å hjelpe regelmessig med mat. De har en liten gutt på snart 3 år som elsker cornflakes, og som har mast på mammaen sin i lange tider om hun ikke kan kjøpe det. Derfor var gleden stor da motorsykkelen fra butikken kom kjørende med mat til dem og de hadde med cornflakes. Så nå er det gledesrop hver gang motorsykkelen kommer kjørende: “Mamma, cornflakesen kommer!” 

Tenk at et barn kan bli så lykkelig for mat. Hvis vi tenker på barn vi kjenner i Europa, så tar vi maten for gitt. Barna her gleder seg over leker de får eller opplevelser de får være med på. Mat er bare en del av det daglige. Ikke noe spesielt. Klart de kan glede seg over at “jippi, i dag er det taco”, men mat i seg selv er noe som bare “er der”.

Da venninnen min dro fra Venezuela til Spania med sønnen sin for å gjenforenes med faren hans, dro de fra en hverdag der butikkene var tomme for varer. Noen butikker fikk av og til inn noen varer, og da var det lange køer av mennesker som prøvde å få tak i mat. Da sønnen fikk øye på de lange køene utbrøt han ofte: “Se, der må de ha noe godt, kanskje melk og ris?” Det var en sorg for mor å oppleve at det som burde vært en selvfølge, at det er nok mat til folket, det hadde blitt noe sønnen gledet seg over. 

Kø overalt, – i bankene, butikkene, apotekene…

Å gå inn i en matvarebutikk i Spania var som å komme til “himmelen” for dem. Sønnen ville for all del være med i butikken og se på alt det som kunne kjøpes. “Wow, de har kjøtt!” Øynene lyste og ansiktet strålte av lykke over å se så mye mat på en gang. De gangene det ikke passet at han var med i butikken, så ringte han med videosamtale for at mor kunne vise han alt i butikken. Gleden over all maten var større enn gleden til barn i Norge og Spania som går rundt i lekebutikken. 

Mor er veldig påpasselig med at sønnen skal huske hvor han kommer fra, og at det er viktig å tenke på vennene hans som er igjen i Venezuela. Han er heldig som har fått kommet seg bort fra den nøden, men vi må ikke glemme å tenke på og, om mulig, hjelpe de som er igjen i Venezuela. 

Ostavdelning, Super Market, Mallorca
Hvis sønnen til venninnen min ikke kunne være med i butikken, så ringte han henne med video for at hun kunne vise han all maten i butikkene i Spania.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg