Fengslet i Venezuela

Min venezuelanske venninne tilbrakte en måned på et sykehus uten air-condition i førti varmegrader, med kakerlakker og katter på rommet hun delte med fem andre pasienter og med medbrakt sengetøy og mat. Det var helt forferdelige forhold, men en av medpasientene hennes mente dette var luksus. Hun hadde vært i fengsel i Venezuela.

Fengslene i Venezuela er først og fremst overfylte. Førti personer eller flere stues sammen bak gitteret i en celle på noen og tjue kvadratmeter. Det er så trangt at det ikke er plass til at alle kan sove samtidig, så de sover på rundgang. Etter et par-tre timers søvn der man ligger annenhver med hodet og beina, så er det din tur til å stå i mange timer. Kanskje du får satt deg ned en kort stund, men stort sett må du holde deg på beina på grunn av plassmangelen.

Må du gjøre ditt fornødne, så finnes det et hull i gulvet i et hjørne i cellen. Med publikum på flere kanter nytter det ikke å være forlegen og rope på “privatliv”. Stanken som river i cellen blir etter hvert en helt normal duft for de innsatte. Hygiene kan du glemme. Vasking og dusjing? Nope…

Hva med mat? De får vel mat i fengselet? Når du vet at pasientene på sykehus må ha med sin egen mat, så sier det seg vel selv at det ikke er verken mat eller drikke å få i fengselet. Du er avhengig av familiemedlemmer som besøker deg og tar med mat. Alle er ikke så heldige at de har noen. Her kommer anarkiet inn. Kriminaliteten blomstrer i fengslene. Var du ikke kriminell da du ble uskyldig fengslet, så skal du ikke se bort fra at du er blitt en hardbarket kriminell den dagen du slipper ut. Fengsler avler kriminelle. 

Fanger organiserer seg i grupper som terroriserer de nye. Du tvinges til å gi fra deg det du har av mat, du skades dersom du ikke får familien din til å ta med penger til deg som du kan gi til dem. Livet er hardt og brutalt i fengselet.

Leopoldo Lopez ledet protester mot myndighetene i 2014. Han ble arrestert. På denne tiden ble “La Tumba” bygget for å fengsle de “farligste” motstanderne av Nicolás Maduro. Han ble omsider løslatt i 2019, og i 2020 flyktet han til Spania.
El líder opositor venezolano, Leopoldo López, ofrece una rueda de prensa tras su salida de la residencia del embajador de España, en Caracas. En Madrid, España, el 27 de octubre de 2020.
Leopoldo Lopez fra eksil i Spania. I oktober 2020 ba han om at det må avholdes frie valg i hjemlandet Venezuela. 

Fengslene i Venezuela er blant de verste i verden, og blir stadig rapportert av Amnesty International for inhuman behandling av mennesker. I lenken under presenteres verbalt og illustrert “graven” som de kaller fengselet der politiske fanger blir holdt fanget opptil ti meter under jorden. Politikere som en gang var viktige for regjeringen, men som har ønsket endring etter at Nicolás Maduro overtok som president, blir holdt innestengt uten dom, og flere av dem risikerer å dø sakte, men sikkert under bakken i dette fengselet. Videoen er på spansk… 

Her kan du lese mer om saken med Leopoldo López som prøver å oppta kampen mot diktatur-regimet i Venezuela fra eksil i Spania. Artikkelen er på spansk: https://www.france24.com/es/américa-latina/20201027-venezuela-leopoldo-lopez-españa-elecciones

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg